- 1 filet z sandacza (ok. 80 dag)
- 4-5 kromek okrojonej ze skórki bułki pszennej
- 4-5 łyżek śmietanki
- 2 jaja
- 3 łyżki gęstej śmietany
- 1 kieliszek koniaku
- 5 dag rodzynek
- 10-12 suszonych moreli
- 2-3 łyżki białego wytrawnego wina
- 5 dag orzeszków pistacjowych
- 5 dag płatków migdałowych
- otarta skórka z 1 cytryny
- 2 szklanki wywaru z ryby
- sól, pieprz biały
- ponadto:
- 4 porcje sosu chrzanowego
Bułkę zalej śmietanką. Umyte rodzynki i morele osusz, zalej winem, zostaw na kilkanaście minut. Pozbawione ości mięso i namoczoną bułkę przepuść przez maszynkę przez „pasztetowe” sitko, utrzyj na gładką, jednolitą masę ze śmietaną, solą, pieprzem, koniakiem i żółtkami. Następnie ubij na sztywno pianę z białek. Rodzynki, orzechy pistacjowe i płatki migdałowe razem z pianą dodaj do masy rybnej i całość bardzo starannie wymieszaj.
Skórę z sandacza ułóż na wysmarowanej masłem folii (jeśli nie masz folii, może ją zastąpić zwykła gaza), przykryj połową farszu, ułóż wzdłuż rząd suszonych moreli i przykryj pozostałym farszem. Teraz dokładnie zwiń, szczelnie owiń folią lub gazą.
Roladę połóż na podstawce, wstaw do wypełnionej gorącym wywarem z ryby specjalnej rynienki (przeznaczonej do gotowania ryb) i gotuj na małym ogniu 30-40 minut. Zostaw do ostygnięcia.
Po wystudzeniu odwiń folię, rybę pokrój na plastry, podawaj z sosem chrzanowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz