Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Rolada z sandacza

Składniki na 8 porcji:
  • 1 filet z sandacza (ok. 80 dag)
  • 4-5 kromek okrojonej ze skórki bułki pszennej
  • 4-5 łyżek śmietanki
  • 2 jaja
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 1 kieliszek koniaku
  • 5 dag rodzynek
  • 10-12 suszonych moreli
  • 2-3 łyżki białego wytrawnego wina
  • 5 dag orzeszków pistacjowych
  • 5 dag płatków migdałowych
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • 2 szklanki wywaru z ryby
  • sól, pieprz biały
    ponadto:
  • 4 porcje sosu chrzanowego
Filet umyj, osusz, ostrym nożem odetnij mięso od skóry, skórę lekko natrzyj solą, pieprzem i otartą skórką z cytryny. Teraz szczelnie owiń w folię i włóż do lodówki.

Bułkę zalej śmietanką. Umyte rodzynki i morele osusz, zalej winem, zostaw na kilkanaście minut. Pozbawione ości mięso i namoczoną bułkę przepuść przez maszynkę przez „pasztetowe” sitko, utrzyj na gładką, jednolitą masę ze śmietaną, solą, pieprzem, koniakiem i żółtkami. Następnie ubij na sztywno pianę z białek. Rodzynki, orzechy pistacjowe i płatki migdałowe razem z pianą dodaj do masy rybnej i całość bardzo starannie wymieszaj.

Skórę z sandacza ułóż na wysmarowanej masłem folii (jeśli nie masz folii, może ją zastąpić zwykła gaza), przykryj połową farszu, ułóż wzdłuż rząd suszonych moreli i przykryj pozostałym farszem. Teraz dokładnie zwiń, szczelnie owiń folią lub gazą.

Roladę połóż na podstawce, wstaw do wypełnionej gorącym wywarem z ryby specjalnej rynienki (przeznaczonej do gotowania ryb) i gotuj na małym ogniu 30-40 minut. Zostaw do ostygnięcia.

Po wystudzeniu odwiń folię, rybę pokrój na plastry, podawaj z sosem chrzanowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...