Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Roladki rybne w sosie ogórkowym

Składniki:
  • 60 dag filetów z mintaja lub dorsza
  • (4 podłużne porcje)
  • 1 ogórek sałatkowy
  • 8 dag ostrego żółtego niskotłuszczowego sera
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1/2 kubeczka jogurtu naturalnego 2-proc. (8 dag)
  • 1 łyżka mąki
  • sok z cytryny
  • 1/2 pęczka koperku
  • cukier
  • sól
  • pieprz
Filety umyj i zostaw na około 25 minut do rozmrożenia. Miękkie filety podziel na 8 porcji, posól i skrop sokiem z cytryny. Musztardę wymieszaj z koncentratem pomidorowym.

Każdy płat ryby posmaruj po jednej stronie musztardą z koncentratem, obłóż pokrojonymi cieniutko płatkami sera, zwiń w rulon i zepnij ciasno wykałaczkami.

Roladki obtocz lekko w mące, obsmaż krótko na łyżce oliwy i przełóż do wrzącego bulionu. Dodaj sok z cytryny, pieprz i duś na małym ogniu pod przykryciem. Po 5 minutach dołóż pokrojony w kostkę ogórek. Duś jeszcze 10 minut.

Roladki wyjmij i pozostaw w ciepłym miejscu. Sos zagęść mąką, zagotuj, posyp drobno pokrojonym koperkiem i dopraw do smaku. Zestaw z ognia i wymieszaj z jogurtem.

Na zakończenie polej wszystko sosem i podawaj z ryżem i surówką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...