- 60 dag filetów z mintaja lub dorsza
- (4 podłużne porcje)
- 1 ogórek sałatkowy
- 8 dag ostrego żółtego niskotłuszczowego sera
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka oliwy
- 1 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 1/2 kubeczka jogurtu naturalnego 2-proc. (8 dag)
- 1 łyżka mąki
- sok z cytryny
- 1/2 pęczka koperku
- cukier
- sól
- pieprz
Każdy płat ryby posmaruj po jednej stronie musztardą z koncentratem, obłóż pokrojonymi cieniutko płatkami sera, zwiń w rulon i zepnij ciasno wykałaczkami.
Roladki obtocz lekko w mące, obsmaż krótko na łyżce oliwy i przełóż do wrzącego bulionu. Dodaj sok z cytryny, pieprz i duś na małym ogniu pod przykryciem. Po 5 minutach dołóż pokrojony w kostkę ogórek. Duś jeszcze 10 minut.
Roladki wyjmij i pozostaw w ciepłym miejscu. Sos zagęść mąką, zagotuj, posyp drobno pokrojonym koperkiem i dopraw do smaku. Zestaw z ognia i wymieszaj z jogurtem.
Na zakończenie polej wszystko sosem i podawaj z ryżem i surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz