Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Rolada serowo-czekoladowa

Składniki:
    biszkopt:
  • 5 jaj
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 łyżek wody
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • cukier waniliowy
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (10 dag)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania
    masa:
  • 25 dag tłustego białego sera trzykrotnie mielonego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • aromat cytrynowy
  • 1 płaska łyżeczka żelatyny
  • 1 1/2 szklanki śmietany kremówki
    do dekoracji: świeże owoce
Białka ubij na sztywną pianę z 3 łyżkami lodowatej wody, pod koniec ubijania dodaj łyżkę cukru. Dobrze rozbite żółtka utrzyj na puszystą masę najpierw z 2 łyżkami ciepłej wody, a potem ze stopniowo dosypywanym cukrem i cukrem waniliowym. Utartą masę delikatnie połącz z rozpuszczoną czekoladą, ubitą pianą oraz, dodawanymi stopniowo, obiema mąkami zmieszanymi z proszkiem do pieczenia.

Przygotowane ciasto przelej do dużej płaskiej formy, wyłożonej natłuszczonym papierem i piecz 15 minut w temperaturze 180°C.

Wyjmij z piekarnika upieczony biszkopt, posyp go cukrem pudrem, przykryj wilgotną ściereczką, odwróć spodem do góry i zdejmij pergamin. Będzie ci łatwiej, jeśli przed zerwaniem pergaminu spryskasz go zimną wodą.

Teraz ciasto skręć razem ze ściereczką w roladę i odstaw ją, aby przestygła.

Ser utrzyj z cukrem na gładką masę, dodając cukier waniliowy i aromat, a potem żelatynę rozpuszczoną w 2 łyżkach wody. Gdy masa stężeje, połącz ją z dobrze ubitą kremówką.

Delikatnie rozwiń ciasto, nałóż cienką warstwą 2/3 masy i ponownie zwiń w roladę. Wierzch posmaruj pozostałą masą i udekoruj świeżymi owocami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...