- biszkopt:
- 5 jaj
- 3/4 szklanki cukru
- 5 łyżek wody
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- cukier waniliowy
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady (10 dag)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania
- masa:
- 25 dag tłustego białego sera trzykrotnie mielonego
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- aromat cytrynowy
- 1 płaska łyżeczka żelatyny
- 1 1/2 szklanki śmietany kremówki
- do dekoracji: świeże owoce
Przygotowane ciasto przelej do dużej płaskiej formy, wyłożonej natłuszczonym papierem i piecz 15 minut w temperaturze 180°C.
Wyjmij z piekarnika upieczony biszkopt, posyp go cukrem pudrem, przykryj wilgotną ściereczką, odwróć spodem do góry i zdejmij pergamin. Będzie ci łatwiej, jeśli przed zerwaniem pergaminu spryskasz go zimną wodą.
Teraz ciasto skręć razem ze ściereczką w roladę i odstaw ją, aby przestygła.
Ser utrzyj z cukrem na gładką masę, dodając cukier waniliowy i aromat, a potem żelatynę rozpuszczoną w 2 łyżkach wody. Gdy masa stężeje, połącz ją z dobrze ubitą kremówką.
Delikatnie rozwiń ciasto, nałóż cienką warstwą 2/3 masy i ponownie zwiń w roladę. Wierzch posmaruj pozostałą masą i udekoruj świeżymi owocami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz