Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Rolada cielęca

Składniki na 6 porcji:
  • 1 kg górki cielęcej bez kości
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 2 pory
  • 5 łyżek oleju
  • 1 szklanka rosołu
  • 3/4 szklanki śmietany
  • kilka listków bazylii
  • sól
  • biały pieprz
Cebulę pokrój w kostkę, marchew w słupki, a pory w krążki. Mięso natrzyj solą, pieprzem i czosnkiem, zwiń w rulon i zwiąż nicią kuchenną, obsmaż na 2 łyżkach oleju, przełóż do brytfanny, wlej resztę oleju oraz dodaj marchew, cebulę i pory. Następnie wstaw na półtorej godziny do pieczenia w temperaturze 200°C, co jakiś czas polewając rosołem. Upieczoną pieczeń przenieś na półmisek.

Powstały sos zlej do rondelka, dopraw go solą, pieprzem, wlej śmietanę, wsyp posiekaną bazylię i całość podgrzej. Na koniec pieczeń pokrój w plastry i oblej sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...