Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Rolada z indyczej piersi

Składniki na 6 porcji:
  • 1 kg piersi indyczej
  • po 1 papryce czerwonej, żółtej i zielonej
  • 20 dag szynki lub kiełbasy
  • 10 dag pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 pomidory (mrożone)
  • olej
  • 1 łyżka tartej bułki
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 żółtka
  • 1/4 litra wytrawnego białego wina
  • 1/8 litra rosołu drobiowo-warzywnego
  • 2 łyżki startego żółtego sera
  • pieprz
  • natka pietruszki
Pierś indyczą wypłucz i osącz. Następnie rozetnij nożem, formując z niej duży płat. Płat rozbij tłuczkiem, uważając, by nie rozerwać mięsa. Tak przygotowane zawiń w folię i włóż do lodówki.

Na oleju podduś pokrojone pieczarki, paprykę i cebulę. Połowę odłóż, resztę połącz z tartą bułką, śmietaną, żółtkiem i pokrojoną wędliną. Przypraw pieprzem.

Masę warzywno-szynkową rozprowadź na mięsie. Dookoła zostaw wolny około 1,5 cm brzeg, aby nadzienie podczas pieczenia nie wypłynęło. Na koniec posyp żółtym serem.

Tak przygotowaną roladę zwiń i obwiąż nicią, najpierw owijając nią mięso wzdłuż dłuższego końca, a następnie kilka razy w poprzek.

Roladę podsmaż, obłóż pokrojoną w cząstki cebulą i pomidorami, następnie podlej rosołem i winem. Duś około godziny w temperaturze 160°C. Potem wyjmij, pokrój w plastry i obficie posyp natką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...