- 1 kg piersi indyczej
- po 1 papryce czerwonej, żółtej i zielonej
- 20 dag szynki lub kiełbasy
- 10 dag pieczarek
- 2 cebule
- 2 pomidory (mrożone)
- olej
- 1 łyżka tartej bułki
- 2 łyżki śmietany
- 2 żółtka
- 1/4 litra wytrawnego białego wina
- 1/8 litra rosołu drobiowo-warzywnego
- 2 łyżki startego żółtego sera
- pieprz
- natka pietruszki
Na oleju podduś pokrojone pieczarki, paprykę i cebulę. Połowę odłóż, resztę połącz z tartą bułką, śmietaną, żółtkiem i pokrojoną wędliną. Przypraw pieprzem.
Masę warzywno-szynkową rozprowadź na mięsie. Dookoła zostaw wolny około 1,5 cm brzeg, aby nadzienie podczas pieczenia nie wypłynęło. Na koniec posyp żółtym serem.
Tak przygotowaną roladę zwiń i obwiąż nicią, najpierw owijając nią mięso wzdłuż dłuższego końca, a następnie kilka razy w poprzek.
Roladę podsmaż, obłóż pokrojoną w cząstki cebulą i pomidorami, następnie podlej rosołem i winem. Duś około godziny w temperaturze 160°C. Potem wyjmij, pokrój w plastry i obficie posyp natką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz