Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Rolada wołowa z chrzanem i warzywami

Składniki na 4 porcje:
  • 4 plastry wołowiny (60 dag)
  • pęczek włoszczyzny
  • 4 łyżki oleju
  • 2 niepełne szklanki rosołu (400 ml)
  • 6 łyżeczek tartego chrzanu
  • 1/8 l słodkiej śmietanki
  • 1-2 łyżki mąki lub zagęszczacza do sosów
  • sól, pieprz
Przygotuj warzywa: wszystkie umyj i zetrzyj na tarce. Plastry wołowiny posyp solą i pieprzem, a każdy posmaruj łyżeczką chrzanu. 2/3 startych warzyw równomiernie rozłóż na plastrach mięsa. Zwiń, obwiąż nitką lub zepnij wykałaczką i podsmaż na rozgrzanym oleju. Potem zalej połową rosołu, zagotuj i duś na małym ogniu pod przykryciem przez półtorej godziny, podlewając co jakiś czas pozostałym rosołem.

Rolady wyjmij i odstaw w ciepłe miejsce. Sos połącz ze śmietanką oraz 2 łyżeczkami chrzanu, po czym zagotuj. Dodaj pozostałe starte warzywa i zagęść mąką. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Rolady polane sosem podawaj z piure z ziemniaków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...