Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Rolady z wołowiny w sosie warzywnym

Składniki na 4 porcje:
  • 4 plastry wołowiny (80 dag)
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 dag marchewki
  • 1/2 łodyżki selera naciowego
  • 1 cebula
  • 2 niepełne szklanki rosołu wołowego (z kostki)
  • 2 łyżki oleju
  • 150 ml wytrawnego czerwonego wina (ewentualnie)
  • 1 łyżka mąki
  • 1 pęczek świeżego tymianku lub 2 łyżeczki suszonego
  • sól, pieprz
Plastry mięsa starannie posmaruj obranym i roztartym z solą czosnkiem, oprósz pieprzem. Następnie obłóż świeżymi listkami tymianku (lub oprósz tymiankiem w proszku).

Marchewkę i seler obierz, umyj i pokrój na duże kawałki. Cebulę obierz, pokrój w krążki. Marchewkę i seler zalej gorącym rosołem, po czym gotuj przez około 5 minut. Po ugotowaniu wyjmij i pokrój w paseczki.

Na każdym płacie mięsa ułóż po 3-4 kawałki marchewki, selera i cebuli. Mięso zroluj, obwiąż nitką lub zepnij wykałaczką, potem obsmaż je z obu stron na rozgrzanym oleju. Dodaj pozostałe warzywa i krótko podsmaż razem z mięsem. Na koniec dodaj resztę tymianku, wszystko zalej winem i pozostałym po gotowaniu warzyw rosołem. Duś pod przykryciem około 1 1/2 godziny. Sos zagęść mąką i dopraw do smaku według uznania. Rolady podawaj z kaszą i sałatką z pomidorów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...