- 4 plastry wołowiny (80 dag)
- 2 ząbki czosnku
- 50 dag marchewki
- 1/2 łodyżki selera naciowego
- 1 cebula
- 2 niepełne szklanki rosołu wołowego (z kostki)
- 2 łyżki oleju
- 150 ml wytrawnego czerwonego wina (ewentualnie)
- 1 łyżka mąki
- 1 pęczek świeżego tymianku lub 2 łyżeczki suszonego
- sól, pieprz
Marchewkę i seler obierz, umyj i pokrój na duże kawałki. Cebulę obierz, pokrój w krążki. Marchewkę i seler zalej gorącym rosołem, po czym gotuj przez około 5 minut. Po ugotowaniu wyjmij i pokrój w paseczki.
Na każdym płacie mięsa ułóż po 3-4 kawałki marchewki, selera i cebuli. Mięso zroluj, obwiąż nitką lub zepnij wykałaczką, potem obsmaż je z obu stron na rozgrzanym oleju. Dodaj pozostałe warzywa i krótko podsmaż razem z mięsem. Na koniec dodaj resztę tymianku, wszystko zalej winem i pozostałym po gotowaniu warzyw rosołem. Duś pod przykryciem około 1 1/2 godziny. Sos zagęść mąką i dopraw do smaku według uznania. Rolady podawaj z kaszą i sałatką z pomidorów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz