Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Rogaliki drożdżowe z makiem

Składniki:
    ciasto:
  • 80 dag mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 15 dag masła
  • 3 żółtka
  • 1 jajo
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 5 dag drożdży
  • tłuszcz do blachy
  • 1 roztrzepane białko
    nadzienie:
  • 25 dag maku
  • 2 szklanki mleka
  • 6 dag masła
  • 1/3 szklanki miodu
  • 1 żółtko
  • 1 jajo
  • 1/2 szklanki cukru
  • po 5 dag posiekanych orzechów włoskich
  • i migdałów,
  • 10 dag rodzynek
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/4 szklanki koniaku
Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru, dodaj pół szklanki letniego mleka i łyżkę mąki, a po wymieszaniu odstaw do wyrośnięcia.

Żółtka i jajo utrzyj z pozostałym cukrem i rozprowadź pozostałym mlekiem. Mąkę wysyp na stolnicę, zrób w niej zagłębienie, wlej do środka rozczyn, rozrobione żółtka i zagnieć ciasto. Wyrabiaj je tak długo, aż będzie odchodziło od ręki. Pod koniec dodaj jeszcze roztopione masło. Odstaw, by wyrosło.

Umyty mak zalej wrzącym mlekiem i gotuj na małym ogniu około 30 minut. Po osączeniu na sicie zmiel mak trzykrotnie.

W rondlu rozgrzej masło z miodem i cukrem waniliowym, dodaj bakalie i mak, po czym duś razem około 15 minut. Żółtka utrzyj z cukrem i wymieszaj z przestudzoną już masą makową, a potem delikatnie połącz z pianą ubitą z białka oraz z koniakiem.

Rozwałkuj ciasto na grubość około 0,5 cm i pokrój je na trójkąty o podstawie około 10 cm. Przy podstawie trójkątów wyłóż po łyżeczce masy makowej i zwijając ciasto uformuj rogaliki. Ułóż je na blasze wysmarowanej tłuszczem w odstępach co 5 cm, a gdy podrosną, posmaruj roztrzepanym białkiem i piecz około 30 minut w gorącym piekarniku (180-200°C).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...