- ciasto:
- 80 dag mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 15 dag masła
- 3 żółtka
- 1 jajo
- 1 1/2 szklanki mleka
- 5 dag drożdży
- tłuszcz do blachy
- 1 roztrzepane białko
- nadzienie:
- 25 dag maku
- 2 szklanki mleka
- 6 dag masła
- 1/3 szklanki miodu
- 1 żółtko
- 1 jajo
- 1/2 szklanki cukru
- po 5 dag posiekanych orzechów włoskich
- i migdałów,
- 10 dag rodzynek
- 1 cukier waniliowy
- 1/4 szklanki koniaku
Żółtka i jajo utrzyj z pozostałym cukrem i rozprowadź pozostałym mlekiem. Mąkę wysyp na stolnicę, zrób w niej zagłębienie, wlej do środka rozczyn, rozrobione żółtka i zagnieć ciasto. Wyrabiaj je tak długo, aż będzie odchodziło od ręki. Pod koniec dodaj jeszcze roztopione masło. Odstaw, by wyrosło.
Umyty mak zalej wrzącym mlekiem i gotuj na małym ogniu około 30 minut. Po osączeniu na sicie zmiel mak trzykrotnie.
W rondlu rozgrzej masło z miodem i cukrem waniliowym, dodaj bakalie i mak, po czym duś razem około 15 minut. Żółtka utrzyj z cukrem i wymieszaj z przestudzoną już masą makową, a potem delikatnie połącz z pianą ubitą z białka oraz z koniakiem.
Rozwałkuj ciasto na grubość około 0,5 cm i pokrój je na trójkąty o podstawie około 10 cm. Przy podstawie trójkątów wyłóż po łyżeczce masy makowej i zwijając ciasto uformuj rogaliki. Ułóż je na blasze wysmarowanej tłuszczem w odstępach co 5 cm, a gdy podrosną, posmaruj roztrzepanym białkiem i piecz około 30 minut w gorącym piekarniku (180-200°C).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz