- 35 dag mąki
- 2 łyżki cukru pudru
- 5 dag masła
- 2 żółtka
- 2 jaja
- 2 łyżki gęstej śmietany 22-proc.
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- olej do smażenia
- do dekoracji:
- cukier puder
Żółtka i całe jaja rozbij, następnie utrzyj je z cukrem pudrem i dodaj śmietanę. Masę wlej do mąki i starannie zagnieć ciasto. Włóż je do lodówki na 30 minut, a potem bardzo cienko rozwałkuj. Teraz foremką lub szklanką z ciasta wytnij półksiężyce.
W rondlu rozgrzej olej i usmaż ciasteczka na złoty kolor. Po usmażeniu ułóż je na bibule, aby obciekły z tłuszczu, a gdy wystygną - posyp cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz