Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Półksiężyce

Składniki:
  • 35 dag mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 5 dag masła
  • 2 żółtka
  • 2 jaja
  • 2 łyżki gęstej śmietany 22-proc.
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
    do dekoracji:
  • cukier puder
Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i posiekaj ją z masłem.

Żółtka i całe jaja rozbij, następnie utrzyj je z cukrem pudrem i dodaj śmietanę. Masę wlej do mąki i starannie zagnieć ciasto. Włóż je do lodówki na 30 minut, a potem bardzo cienko rozwałkuj. Teraz foremką lub szklanką z ciasta wytnij półksiężyce.

W rondlu rozgrzej olej i usmaż ciasteczka na złoty kolor. Po usmażeniu ułóż je na bibule, aby obciekły z tłuszczu, a gdy wystygną - posyp cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...