Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Obwarzanek z nadzieniem

Składniki:
  • 40 dag mąki
  • 3 dag drożdży
  • 8 dag masła
  • 10 dag cukru
  • 2 jaja
  • 1/4 szklanki wody
  • szczypta soli
  • 30 dag konfitur lub powideł o dowolnym smaku
Drożdże z łyżeczką cukru rozpuść w ciepłej wodzie i odstaw na 5 minut. Masło utrzyj z pozostałym cukrem, dodaj drożdże, mąkę, sól i jedno jajo.

Teraz zagnieć i wyrób ciasto, a następnie odstaw je do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłóż je na stolnicę posypaną mąką i uformuj z niego prostokąt. Ponownie odstaw na kwadrans. Potem posmaruj je konfiturą, bardzo mocno zwiąż i włóż do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką w taki sposób, aby połączyć oba końce. Wierzch, co 5 cm natnij dość głęboko nożem, a pozostałe plastry przechyl w jedną stronę.

Rozbij drugie jajo i posmaruj nim ciasto, pomijając miejsca rozkrojone. Tortownicę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 50 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...