- 40 dag mąki
- 3 dag drożdży
- 8 dag masła
- 10 dag cukru
- 2 jaja
- 1/4 szklanki wody
- szczypta soli
- 30 dag konfitur lub powideł o dowolnym smaku
Teraz zagnieć i wyrób ciasto, a następnie odstaw je do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłóż je na stolnicę posypaną mąką i uformuj z niego prostokąt. Ponownie odstaw na kwadrans. Potem posmaruj je konfiturą, bardzo mocno zwiąż i włóż do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką w taki sposób, aby połączyć oba końce. Wierzch, co 5 cm natnij dość głęboko nożem, a pozostałe plastry przechyl w jedną stronę.
Rozbij drugie jajo i posmaruj nim ciasto, pomijając miejsca rozkrojone. Tortownicę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 50 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz