Szukaj przepisów

poniedziałek, 16 lipca 2012

Pyszne sajgonki

Składniki na 4 porcje:
  • 200 g mięsa mielonego
  • 1 jajo
  • 2 dag kiełków sojowych
  • 1 łyżka sosu sojowego (lub sojowo-grzybowego)
  • 1 łyżka bulionu warzywnego w płynie
  • 10 sztuk grzybów MUN
  • 5 dag makaronu sojowego
  • placki papieru ryżowego
  • 1 marchew
  • pieprz
  • olej do smażenia
Zacznij od przygotowania farszu: makaron namocz w gorącej wodzie i odstaw na 10 minut. Teraz drobno pokrój marchew, 2 cebule oraz grzyby. Makaron sojowy pokrój na paski długości około 5 cm. Tak przygotowane składniki wymieszaj, dodaj mielone mięso, jajko, kiełki sojowe oraz sos sojowy i bulion. Do smaku wsyp ćwierć łyżeczki pieprzu.

Pojedyncze placki papieru ryżowego namocz w ciepłej wodzie, by zrobiły się miękkie. Na środek każdego placka nałóż nadzienie, zagnij 1/3 placka nad nadzieniem, a następnie jego boki. Zawiń placek tak, aby nadzienie znalazło się w jego środku. Tak przygotowane placki smaż na rozgrzanym, głębokim oleju, aż zrobią się złotobrązowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...