Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Pychotka

Składniki:
    ciasto:
  • 40 dag mąki
  • 25 dag margaryny
  • 25 dag cukru
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • aromat rumowy
    krem:
  • 1 kostka masła
  • 2 szklanki mleka
  • 20 dag cukru
  • 2 czubate łyżki mąki
  • 5 żółtek
  • aromat rumowy
Margarynę utrzyj z cukrem i dodawaj po jednym żółtku. Do utartej masy wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia i starannie wymieszaj. Tak przygotowane ciasto podziel na dwie równe części i kolejno upiecz w tej samej formie.

Przygotuj krem: cukier, mąkę i żółtka wymieszaj z małą ilością zimnego mleka. Następnie wlej cienkim strumieniem, cały czas mieszając, do pozostałego, wrzącego mleka. Gotuj przez chwilę na małym ogniu, nadal mieszając.

Ostudzony budyń utrzyj z masłem i aromatem. Gdy ciasto wystygnie, przełóż je kremem, polukruj i według własnego uznania udekoruj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...