- ciasto:
- 40 dag mąki
- 25 dag margaryny
- 25 dag cukru
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- aromat rumowy
- krem:
- 1 kostka masła
- 2 szklanki mleka
- 20 dag cukru
- 2 czubate łyżki mąki
- 5 żółtek
- aromat rumowy
Przygotuj krem: cukier, mąkę i żółtka wymieszaj z małą ilością zimnego mleka. Następnie wlej cienkim strumieniem, cały czas mieszając, do pozostałego, wrzącego mleka. Gotuj przez chwilę na małym ogniu, nadal mieszając.
Ostudzony budyń utrzyj z masłem i aromatem. Gdy ciasto wystygnie, przełóż je kremem, polukruj i według własnego uznania udekoruj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz