- mięso młodej gęsi
- 4 ząbki czosnku
- 50 dag winnych jabłek
- 25 dag suszonych śliwek (bez pestek)
- 1/2 szklanki śmietany
- 1 łyżka mąki
- pieprz
- sól
Śliwki namocz, osącz, pokrój w paski. Jabłka obierz, pokrój w nieduże kliniki, wymieszaj ze śliwkami. Nafaszeruj gęś owocami, zaszyj, włóż do brytfanny, polej połową szklanki wody, przykryj i piecz około 3 godziny od czasu do czasu podlewaj sosem z dna naczynia.
Gdy gęś się upiecze, łyżką zbierz tłuszcz z powierzchni sosu, a samą gęś polej kilkoma łyżkami zimnej wody. Odkrytą brytfannę wstaw do piekarnika jeszcze na 15 minut. Gdy skórka zrumieni się i będzie chrupiąca, gęś wyjmij, pokrój na porcje, ułóż na rozgrzanym półmisku.
Do sosu wlej śmietanę starannie wymieszaną z mąką, zagotuj, przypraw do smaku i polej nią gęś. Podawaj z surówką z czerwonej kapusty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz