Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Pieczona gęś

Składniki:
  • mięso młodej gęsi
  • 4 ząbki czosnku
  • 50 dag winnych jabłek
  • 25 dag suszonych śliwek (bez pestek)
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • pieprz
  • sól
Dobrze oczyszczoną i umytą gęś natrzyj ze wszystkich stron (także od wewnątrz) czosnkiem roztartym z solą i pieprzem.

Śliwki namocz, osącz, pokrój w paski. Jabłka obierz, pokrój w nieduże kliniki, wymieszaj ze śliwkami. Nafaszeruj gęś owocami, zaszyj, włóż do brytfanny, polej połową szklanki wody, przykryj i piecz około 3 godziny od czasu do czasu podlewaj sosem z dna naczynia.

Gdy gęś się upiecze, łyżką zbierz tłuszcz z powierzchni sosu, a samą gęś polej kilkoma łyżkami zimnej wody. Odkrytą brytfannę wstaw do piekarnika jeszcze na 15 minut. Gdy skórka zrumieni się i będzie chrupiąca, gęś wyjmij, pokrój na porcje, ułóż na rozgrzanym półmisku.

Do sosu wlej śmietanę starannie wymieszaną z mąką, zagotuj, przypraw do smaku i polej nią gęś. Podawaj z surówką z czerwonej kapusty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...