- masa:
- 1 filet z piersi kurczaka
- 1 czerstwa bułeczka
- 1 jajo
- 1 cebula
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki (posiekanego koperku)
- 2 łyżeczki cukru
- 2 kostki rosołu
- sól, pieprz
- wywar:
- 2 1/2 szklanki wody
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 1 liść laurowy
- 1 łyżka rodzynek (niekoniecznie)
- 1 łyżeczka cukru
Przygotuj wywar: w płaskim rondlu zagotuj wodę z kostką rosołową, wrzucić warzywa i przyprawy. Wszystko razem gotuj około 15 minut, po czym ostrożnie włóż kulki mięsne. Gotuj je na małym ogniu pół godziny.
Pulpety możesz podawać na ciepło - z ziemniakami i dowolnymi gotowanymi warzywami lub surówkami, albo na zimno - z pieczywem i odświętną sałatką z kapusty pekińskiej, sałatką grecką, sałatką arabską tabuleh lub z sałatką z soi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz