Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Pulpety z piersi kurczaka

Składniki na 3 porcje:
    masa:
  • 1 filet z piersi kurczaka
  • 1 czerstwa bułeczka
  • 1 jajo
  • 1 cebula
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki (posiekanego koperku)
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 kostki rosołu
  • sól, pieprz
    wywar:
  • 2 1/2 szklanki wody
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka rodzynek (niekoniecznie)
  • 1 łyżeczka cukru
Bułkę namocz w wodzie, a następnie odciśnij, po czym wraz z mięsem przepuść przez maszynkę. Cebulę drobniutko posiekaj. Wszystkie składniki masy dokładnie wymieszaj (jeżeli jest zbyt rzadka, dodaj łyżkę kaszy manny lub bułki tartej) i uformuj w kulki wielkości dużego włoskiego orzecha (wyjdzie około 20 sztuk).

Przygotuj wywar: w płaskim rondlu zagotuj wodę z kostką rosołową, wrzucić warzywa i przyprawy. Wszystko razem gotuj około 15 minut, po czym ostrożnie włóż kulki mięsne. Gotuj je na małym ogniu pół godziny.

Pulpety możesz podawać na ciepło - z ziemniakami i dowolnymi gotowanymi warzywami lub surówkami, albo na zimno - z pieczywem i odświętną sałatką z kapusty pekińskiej, sałatką grecką, sałatką arabską tabuleh lub z sałatką z soi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...