Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Pulpety w sosie curry

Składniki:
  • 50 dag mielonej cielęciny
  • 1 jajo
  • 1/2 szklanki zimnego bulionu warzywnego
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
    sos curry:
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżeczki curry
  • 2 łyżki mąki
  • 2 niepełne szklanki wody z gotowania klopsików
  • sól, pieprz
    ponadto:
  • ryż na sypko lub kasza gryczana i sos sałatkowy koperkowo-ziołowy z zieloną sałatą
Nastaw ryż lub kaszę. Do miski wsyp bułkę tartą i wlej zimny bulion. Całość wymieszaj, dodaj mięso, jajko, sól oraz pieprz i starannie wyrób masę mięsną.

Zagotuj w garnku 2 szklanki lekko osolonej wody. Z masy mięsnej formuj pulpety wielkości orzecha włoskiego i kolejno wrzucaj je do wrzątku. Gotuj 5-6 minut na małym ogniu.

W rondlu na rozgrzanym maśle podsmaż (1 minuta) curry, potem wsyp mąkę i - cały czas mieszając - smaż 2 minuty na niedużym ogniu. Wlej wodę po pulpetach i - nie przestając mieszać - zagotuj sos, przyprawiając go do smaku solą i pieprzem. Następnie włóż do niego pulpety i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 5 minut. W tym czasie przygotuj zieloną sałatę mieszaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...