- 50 dag mielonej cielęciny
- 1 jajo
- 1/2 szklanki zimnego bulionu warzywnego
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 szklanki wody
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- sos curry:
- 3 łyżki masła
- 2 łyżeczki curry
- 2 łyżki mąki
- 2 niepełne szklanki wody z gotowania klopsików
- sól, pieprz
- ponadto:
- ryż na sypko lub kasza gryczana i sos sałatkowy koperkowo-ziołowy z zieloną sałatą
Zagotuj w garnku 2 szklanki lekko osolonej wody. Z masy mięsnej formuj pulpety wielkości orzecha włoskiego i kolejno wrzucaj je do wrzątku. Gotuj 5-6 minut na małym ogniu.
W rondlu na rozgrzanym maśle podsmaż (1 minuta) curry, potem wsyp mąkę i - cały czas mieszając - smaż 2 minuty na niedużym ogniu. Wlej wodę po pulpetach i - nie przestając mieszać - zagotuj sos, przyprawiając go do smaku solą i pieprzem. Następnie włóż do niego pulpety i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 5 minut. W tym czasie przygotuj zieloną sałatę mieszaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz