Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Paluszki makowe

Składniki na 4 porcje:
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżka masła
  • 1 dag drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • mleko
  • 1 jajo
  • mak
  • gruba sól
Drożdże rozetrzyj z cukrem, mlekiem (ćwierć szklanki) i łyżką mąki, po czym odstaw do wyrośnięcia. Mąkę wysyp na stolnicę, zrób zagłębienie, wlej rozczyn i roztopione masło oraz tyle mleka, aby ciasto było twardawe. Dokładnie je wyrób i odstaw do wyrośnięcia.

Z wyrośniętego już ciasta tocz cienkie wałeczki, po czym krój je na paluszki długości 10-15 cm. Każdy posmaruj rozbełtanym jajem i posyp makiem wymieszanym z grubą solą.

Układaj na wysmarowanej tłuszczem blasze i piecz do zrumienienia w temperaturze około 180°C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...