Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Pulpety z kaszy gryczanej

Składniki:
  • 1 szklanka kaszy gryczanej
  • 1 łyżka masła
  • 30 dag pieczarek
  • 3 jaja
  • sos sojowy
  • sól
  • pieprz
  • otręby do obtaczania
  • olej do smażenia
Kaszę zalej 2 szklankami osolonego wrzątku i ugotuj pod przykryciem na wolnym ogniu z dodatkiem połowy masła. Po ostudzeniu zmiel ją w maszynce.

Umyte i osuszone pieczarki zetrzyj na tarce do jarzyn, następnie podduś na reszcie masła i posól.
Wystudzoną kaszę połącz z pieczarkami, po czym dodaj 2 jaja, sos sojowy i pieprz. Z dobrze wyrobionej masy uformuj pulpety. Maczając je w roztrzepanym trzecim jaju, obsyp otrębami i smaż na rozgrzanym oleju, rumieniąc ze wszystkich stron.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...