- 1 kg porów
- cukier
- sól
- ciasto:
- 5 łyżek mąki pszennej razowej
- 1-2 jaja
- 1 szklanka śmietany
- 1 łyżka ziaren sezamu
- szczypta proszku do pieczenia
- sól
- natka pietruszki
- olej do smażenia
- ponadto:
- dla każdego porcja sosu tatarskiego
Z reszty składników przygotuj ciasto (powinno być nieco gęstsze od naleśnikowego).
Pory pokrój na talarki centymetrowej grubości i - kolejno obtaczając je w cieście - usmaż ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym oleju. Kiedy będą już miały jasnozłoty kolor, wyłóż je na ogrzany półmisek, udekoruj listkami pietruszki i podawaj prosto z patelni, na gorąco.
Do takiej przekąski pasuje zarówno ostry gorący sos, np. pomidorowy, jak i zimny, w rodzaju tatarskiego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz