Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Pory smażone w cieście

Składniki:
  • 1 kg porów
  • cukier
  • sól
    ciasto:
  • 5 łyżek mąki pszennej razowej
  • 1-2 jaja
  • 1 szklanka śmietany
  • 1 łyżka ziaren sezamu
  • szczypta proszku do pieczenia
  • sól
  • natka pietruszki
  • olej do smażenia
    ponadto:
  • dla każdego porcja sosu tatarskiego
Pory oczyść, odetnij korzenie i górną ciemnozieloną część. Gotuj je pod przykryciem w osolonej i lekko posłodzonej wodzie przez 10-15 minut. Osączone na sitku warto jeszcze dodatkowo osuszyć ściereczką.

Z reszty składników przygotuj ciasto (powinno być nieco gęstsze od naleśnikowego).

Pory pokrój na talarki centymetrowej grubości i - kolejno obtaczając je w cieście - usmaż ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym oleju. Kiedy będą już miały jasnozłoty kolor, wyłóż je na ogrzany półmisek, udekoruj listkami pietruszki i podawaj prosto z patelni, na gorąco.

Do takiej przekąski pasuje zarówno ostry gorący sos, np. pomidorowy, jak i zimny, w rodzaju tatarskiego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...