Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Solanka mięsna

Składniki na 6 porcji:
  • 10-15 dag mięsa wieprzowego (z łopatki lub schabu karkowego)
  • 10-15 dag wołowiny z udźca
  • 5 dag dobrze uwędzonej wędliny (np. kiełbasy cygańskiej)
  • 2 cebule
  • 2 duże ogórki kiszone
  • 1 ogórek konserwowy
  • 10 dag koncentratu pomidorowego
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 1 cytryna
  • 1/2 kostki masła
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 20 zielonych oliwek
  • 2-3 łyżki oleju
  • pieprz, sól
Pokrój mięso na wąskie paseczki i podsmaż na oleju wraz z posiekaną cebulą. Osobno podsmaż wędlinę (też pokrojoną na cieniutkie paseczki). Mięso i wędlinę włóż do garnka, zalej 8 szklankami zimnej wody i gotuj 20 minut. Po tym czasie dodaj podsmażony na połowie masła koncentrat pomidorowy oraz posiekany czosnek, wino, sól i pieprz, gotuj dalsze 15 minut.

Ogórki pokrój na cienkie paseczki, przesmaż na pozostałym maśle, podlej kilkoma łyżkami wody i uduś do miękkości. Miękkie ogórki wymieszaj z zupą i gotuj je jeszcze 5 minut. Cytrynę obierz ze skórki oraz wewnętrznych błonek i drobno pokrój.

Przed wlaniem zupy do talerza włóż kilka oliwek i kawałeczków cytryny oraz łyżkę śmietany.

Uwaga! Do solanki możesz również dodać kapary.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...