- 1/2ł kg mielonej wołowiny
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 całe kwaszone buraczki lub 4 łyżki pokrojonych w kostkę
- 1 ogórek konserwowy
- 5 jaj
- 2 łyżki octu winnego
- 2 łyżki śmietany
- sól, pieprz
- olej do smażenia (ok. 4 łyżki)
- 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
Mieloną wołowinę umieść w misce, wyrób ręką z jednym jajkiem, octem i śmietaną, dodaj ogórki, buraczki, cebulę i czosnek, wszystkie składniki wymieszaj oraz przypraw do smaku pieprzem.
Z masy tej uformuj płaskie steki, usmaż je po 3 minuty z obu stron na patelni z rozgrzanym olejem i odłóż na talerz. Na tym samym tłuszczu usmaż jajka sadzone. Stek w tej wersji podaje się z jajkami i smażonymi ziemniakami, posypane szczypiorkiem.
Steki wołowe, te z całego kawałka mięsa i te mielone, solimy już po usmażeniu, bo w przeciwnym razie będą twarde.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz