Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Pomysłowe steki wołowe

Składniki na 4 porcje:
  • 1/2ł kg mielonej wołowiny
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 całe kwaszone buraczki lub 4 łyżki pokrojonych w kostkę
  • 1 ogórek konserwowy
  • 5 jaj
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki śmietany
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia (ok. 4 łyżki)
  • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
Obrane cebulę i czosnek posiekaj, a buraki i ogórek pokrój w bardzo drobną kostkę lub zetrzyj na tarce.

Mieloną wołowinę umieść w misce, wyrób ręką z jednym jajkiem, octem i śmietaną, dodaj ogórki, buraczki, cebulę i czosnek, wszystkie składniki wymieszaj oraz przypraw do smaku pieprzem.
Z masy tej uformuj płaskie steki, usmaż je po 3 minuty z obu stron na patelni z rozgrzanym olejem i odłóż na talerz. Na tym samym tłuszczu usmaż jajka sadzone. Stek w tej wersji podaje się z jajkami i smażonymi ziemniakami, posypane szczypiorkiem.

Steki wołowe, te z całego kawałka mięsa i te mielone, solimy już po usmażeniu, bo w przeciwnym razie będą twarde.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...