Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Alpejski eintopf

Składniki na 4 porcje:
  • 40 dag łopatki wieprzowej
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 1/2 kg białej kapusty
  • 20 dag mrożonej fasolki szparagowej
  • 4 ziemniaki
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka bulionu warzywnego
  • po 1/2 łyżeczki majeranku i tymianku
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
Mięso pokrój w kostkę. Cebulę obierz i posiekaj. Por i marchewki oczyść, umyj i potnij w krążki, a kapustę opłucz i poszatkuj.

Masło włóż do dużej miski, wstaw na 2 minuty do kuchenki mikrofalowej ustawionej na moc 600 W, dodaj mięso i jeszcze przez następne 4 minuty potrzymaj w mikrofalówce o tej samej mocy, czyli 600 W. Po tym czasie dorzuć cebulę, przykryj naczynie, ustaw mikrofalówkę na 500 W i włącz ją na kolejne 4 minuty. Teraz włóż resztę warzyw, zalej bulionem, dodaj majeranek i tymianek, oprósz solą, pieprzem i gałką muszkatołową, przykryj naczynie i włącz mikrofalówkę na około 45 minut z mocą 500 W.

Kolej na ziemniaki - obrane i pokrojone w małą kostkę dodaj do potrawy i poddaj ją ostatniemu już „pieczeniu” w mikrofalówce, tym razem przez 15 minut przy tej samej mocy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...