Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Polędwiczki po francusku

Składniki na 6 porcji:
  • 3-4 polędwiczki wieprzowe
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 1/2 szklanki wytrawnego sherry
  • sok i skórka otarta z 1 dużej pomarańczy
  • 1,5 łyżki posiekanych zielonych listków szałwii
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • lub ziemniaczanej
    do dekoracji:
  • mała pomarańcza i kilka listków szałwii
Umyte i osuszone polędwiczki skrop sokiem z cytryny, natrzyj solą i pieprzem i na kilka minut postaw w chłodnym miejscu. Następnie zrumień je ze wszystkich stron na stopionym w płaskim rondlu maśle, wlej sherry i bulion, dodaj posiekany czosnek i szałwię oraz skórkę z pomarańczy, doprowadź całość do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i duś pod przykryciem mniej więcej 20 minut, co jakiś czas przewracając mięso na drugą stronę. Gdy już jest miękkie, przełóż je na ogrzany półmisek i wstaw do ciepłego piekarnika.

Sos przetrzyj przez sito i zagotuj. Teraz mąkę dokładnie wymieszaj z sokiem z pomarańczy, wlej do sosu i - mieszając - ostrożnie podgrzewaj, aż zgęstnieje. Możesz go jeszcze wedle uznania doprawić do smaku.

Polędwiczki pokrój w ukośne plastry, polej częścią sosu oraz udekoruj ćwiartkami pomarańczy i listkami szałwii. Resztę sosu podaj w sosjerce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...