- 3-4 polędwiczki wieprzowe
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 1/2 szklanki wytrawnego sherry
- sok i skórka otarta z 1 dużej pomarańczy
- 1,5 łyżki posiekanych zielonych listków szałwii
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- sok z cytryny
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- lub ziemniaczanej
- do dekoracji:
- mała pomarańcza i kilka listków szałwii
Sos przetrzyj przez sito i zagotuj. Teraz mąkę dokładnie wymieszaj z sokiem z pomarańczy, wlej do sosu i - mieszając - ostrożnie podgrzewaj, aż zgęstnieje. Możesz go jeszcze wedle uznania doprawić do smaku.
Polędwiczki pokrój w ukośne plastry, polej częścią sosu oraz udekoruj ćwiartkami pomarańczy i listkami szałwii. Resztę sosu podaj w sosjerce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz