Szukaj przepisów

poniedziałek, 16 lipca 2012

Polędwica po bremeńsku

Składniki na 6 porcji:
  • 1 kg polędwicy wołowej
  • sól
  • 1 por
  • 1 marchewka
  • 3 cebule
  • 1/2 selera
  • 1-2 łyżeczki konfitury z róży
  • 2 łyżki smalcu
    marynata:
  • 1/2 litra czerwonego wina
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka białego pieprzu (ziarna)
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 laski cynamonu
  • 4 łyżeczki herbaty różanej
  • 3 goździki
Na początku przygotuj marynatę. Zagotuj w rondlu: wino, wodę, biały pieprz, liście laurowe, goździki, pół laski cynamonu i różaną herbatę. Wystudź.

Warzywa obierz, umyj, osusz, pokrój w kostkę. Polędwicę umyj, włóż do naczynia, obłóż warzywami, zalej przygotowaną wcześniej marynatą, następnie przykryj i odstaw na 12 godzin w chłodne miejsce.

Mięso i warzywa osącz, marynatę zachowaj. Mięso osusz, posól i zrumień na smalcu. Teraz dodaj warzywa, całość podsmaż.

Wlej marynatę. Mięso duś 30 minut, w połowie duszenia odwróć na drugą stronę. Mięso wyjmij, trzymaj w cieple. Sos przetrzyj przez sito, dodaj konfiturę i podgrzewaj, aż zgęstnieje. Jeśli trzeba, dopraw do smaku.

Polędwicę pokrój na plastry, polej sosem. Podawaj z makaronem i kalafiorem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...