- 1 kg polędwicy wołowej
- sól
- 1 por
- 1 marchewka
- 3 cebule
- 1/2 selera
- 1-2 łyżeczki konfitury z róży
- 2 łyżki smalcu
- marynata:
- 1/2 litra czerwonego wina
- 2 szklanki wody
- 1 łyżeczka białego pieprzu (ziarna)
- 2 liście laurowe
- 1/2 laski cynamonu
- 4 łyżeczki herbaty różanej
- 3 goździki
Warzywa obierz, umyj, osusz, pokrój w kostkę. Polędwicę umyj, włóż do naczynia, obłóż warzywami, zalej przygotowaną wcześniej marynatą, następnie przykryj i odstaw na 12 godzin w chłodne miejsce.
Mięso i warzywa osącz, marynatę zachowaj. Mięso osusz, posól i zrumień na smalcu. Teraz dodaj warzywa, całość podsmaż.
Wlej marynatę. Mięso duś 30 minut, w połowie duszenia odwróć na drugą stronę. Mięso wyjmij, trzymaj w cieple. Sos przetrzyj przez sito, dodaj konfiturę i podgrzewaj, aż zgęstnieje. Jeśli trzeba, dopraw do smaku.
Polędwicę pokrój na plastry, polej sosem. Podawaj z makaronem i kalafiorem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz