Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Placki z drugiej półkuli

Składniki na 6 porcji:
  • 1 szklanka kaszy kukurydzianej
  • 5 szklanek wody
  • 3 jaja
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Kaszę zalej zimną wodą i, często mieszając, gotuj około 30 minut, a potem wystudź, wymieszaj z mąką pszenną i ziemniaczaną, rozbełtanymi jajami oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Na koniec przypraw do smaku papryką, solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzej tłuszcz, łyżką nakładaj placki i smaż z obu stron, aż się zarumienią. Podawaj jeszcze ciepłe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...