Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Placki z wieprzowiną

Składniki na 4 porcje:
  • 75 dag ziemniaków
  • 30 dag wieprzowiny
  • 1 jajo
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 papryki
  • mielona ostra papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 litra bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • ziarenka pieprzu
  • olej
  • 1 łyżka smalcu
  • sól, pieprz
Na początku przygotuj mięso - umyj je, osusz, pokrój w kostkę i z posiekaną cebulą zrumień na smalcu. Teraz zalej bulionem, posól i dodaj kilka ziarenek pieprzu.

Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne, pokrój w paseczki i duś razem z mięsem. Gdy mięso będzie miękkie, przypraw mieloną papryką i czosnkiem.

Ziemniaki umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Następnie dodaj jajko, mąkę ziemniaczaną, sól i pieprz, wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

Na średniej patelni rozgrzej olej i usmaż 4 dość grube placki, rumieniąc je z obu stron. Nadkrój każdy, tworząc kieszeń. Włóż do niej porcję mięsa z sosem i podawaj na gorąco.

W czasie duszenie mięso możesz podlewać wytrawnym czerwonym winem lub jasnym piwem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...