- 75 dag ziemniaków
- 30 dag wieprzowiny
- 1 jajo
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 papryki
- mielona ostra papryka
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 litra bulionu warzywnego
- 1 cebula
- ziarenka pieprzu
- olej
- 1 łyżka smalcu
- sól, pieprz
Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne, pokrój w paseczki i duś razem z mięsem. Gdy mięso będzie miękkie, przypraw mieloną papryką i czosnkiem.
Ziemniaki umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Następnie dodaj jajko, mąkę ziemniaczaną, sól i pieprz, wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
Na średniej patelni rozgrzej olej i usmaż 4 dość grube placki, rumieniąc je z obu stron. Nadkrój każdy, tworząc kieszeń. Włóż do niej porcję mięsa z sosem i podawaj na gorąco.
W czasie duszenie mięso możesz podlewać wytrawnym czerwonym winem lub jasnym piwem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz