Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Placki po zbójnicku

Składniki na 4 porcje:
  • 1 opakowanie placków ziemniaczanych w proszku
  • 1 jajo
  • 30 dag łopatki wieprzowej
  • 200 ml śmietany
  • 1 łyżka musztardy
  • 35 dag mrożonych warzyw
  • 1/2 pęczka posiekanego szczypiorku
  • olej
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • papryka
  • sos cygański
Sproszkowany sos przygotuj według przepisu na opakowaniu, dopraw śmietaną i musztardą. Mrożone warzywa przelej wrzątkiem.

Mięso umyj, osusz, pokrój w kostkę oraz oprósz solą, pieprzem i majerankiem, a następnie zrumień na rozgrzanym w rondlu oleju. Następnie wlej rozrobiony sos, wrzuć warzywa i całość posól. W trakcie około 20 minut gotowania zawartość rondla należy mieszać.

Placki wyrób z jajkiem i pół litra zimnej wody. Na rozgrzany na małej patelni olej nakładaj duże porcje ciasta, tak by placek miał wielkość patelni. Smaż placki na rumiano z obu stron, a podawaj je z sosem mięsnym, posypane papryką i szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...