- 1 opakowanie placków ziemniaczanych w proszku
- 1 jajo
- 30 dag łopatki wieprzowej
- 200 ml śmietany
- 1 łyżka musztardy
- 35 dag mrożonych warzyw
- 1/2 pęczka posiekanego szczypiorku
- olej
- sól, pieprz
- majeranek
- papryka
- sos cygański
Mięso umyj, osusz, pokrój w kostkę oraz oprósz solą, pieprzem i majerankiem, a następnie zrumień na rozgrzanym w rondlu oleju. Następnie wlej rozrobiony sos, wrzuć warzywa i całość posól. W trakcie około 20 minut gotowania zawartość rondla należy mieszać.
Placki wyrób z jajkiem i pół litra zimnej wody. Na rozgrzany na małej patelni olej nakładaj duże porcje ciasta, tak by placek miał wielkość patelni. Smaż placki na rumiano z obu stron, a podawaj je z sosem mięsnym, posypane papryką i szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz