Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Placek z groszkiem i serem

Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżki oleju
  • 1 szklanka jasnego piwa
  • 20 dag startego ostrego
  • żółtego sera
  • 20 dag startego sera mozzarella
  • 20 dag sera twarogowego
  • 1 mała puszka zielonego groszku
  • 3 jaja
  • pieprz, sól
  • tłuszcz do formy
Z mąki, oleju, piwa i szczypty soli wyrób ciasto. Przykryj je ściereczką i odstaw na 2 godziny.

Twaróg rozgnieć, wymieszaj z osączonym groszkiem i dwoma rozbełtanymi jajami. Przypraw solą i pieprzem. 3/4 ciasta rozwałkuj i przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem, na wierzch wyłóż masę serowo-groszkową.

Z pozostałego ciasta ułóż na powierzchni kratkę i posmaruj ją jajem. Formę wstaw do nagrzanego do temperatury 180°C piekarnika i piecz około 40 minut (wierzch powinien się przyrumienić).

Placek jest znakomity zarówno na gorąco, jak na zimno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...