- 2 szklanki mąki
- 3 łyżki oleju
- 1 szklanka jasnego piwa
- 20 dag startego ostrego
- żółtego sera
- 20 dag startego sera mozzarella
- 20 dag sera twarogowego
- 1 mała puszka zielonego groszku
- 3 jaja
- pieprz, sól
- tłuszcz do formy
Twaróg rozgnieć, wymieszaj z osączonym groszkiem i dwoma rozbełtanymi jajami. Przypraw solą i pieprzem. 3/4 ciasta rozwałkuj i przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem, na wierzch wyłóż masę serowo-groszkową.
Z pozostałego ciasta ułóż na powierzchni kratkę i posmaruj ją jajem. Formę wstaw do nagrzanego do temperatury 180°C piekarnika i piecz około 40 minut (wierzch powinien się przyrumienić).
Placek jest znakomity zarówno na gorąco, jak na zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz