Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Placek ementalski

Składniki na 8 porcji:
    ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 20 dag masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • jarzynka
    nadzienie:
  • 15 dag ementalera
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka masła
  • 3 jaja
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
Z podanych składników zagnieć kruche ciasto i wstaw je do lodówki na 30 minut.

Ser zetrzyj na tarce, śmietanę wymieszaj z jajami, solą i pozostałymi przyprawami. Blachę wysmaruj tłuszczem, oprósz bułką tartą i wylep ciastem. Posyp je równą warstwą startego sera, na wierzchu rozłóż kawałeczki masła.

Placek zalej przygotowaną śmietaną, po czym wstaw do nagrzanego piekarnika (200°C) na 45 minut. Placek krój dopiero po ostudzeniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...