Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Placek z wędzonką

Składniki na 6 porcji:
  • 1 kg surowych ziemniaków
  • 30 dag ziemniaków ugotowanych i zmielonych
  • 20 dag wędzonki
  • łyżka mąki
  • 2 jaja
  • 1/2 szklanki kaszy manny
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju
  • majeranek
  • jarzynka
  • pieprz
Wędzonkę i cebulę pokrój i podsmaż na oleju (łyżka). Surowe ziemniaki zetrzyj na tarce, odcedź i przełóż do miski. Teraz dodaj gotowane ziemniaki oraz jaja, wędzonkę, mannę, mąkę, pieprz, jarzynkę i majeranek. Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszaj.

Masę przełóż do formy obficie posmarowanej tłuszczem, wyrównaj, posmaruj pozostałym olejem i wstaw do piekarnika, piecz w temperaturze około 200°C przez godzinę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...