- ciasto:
- 30-35 dag mąki
- 2 dag drożdży
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżki oleju
- tłuszcz do formy
- sól
- wierzch:
- 50 dag pomidorów
- 1 mała puszka koreczków anchois
- 5 łyżek oleju
- kilkanaście zielonych lub czarnych oliwek
- 15 dag żółtego sera cheddar lub podlaskiego
- oregano, majeranek
- pieprz
- sól
Pomidory sparz, obierz ze skórki, uduś w oleju, potem posól, oprósz pieprzem, odparuj sok i przestudź.
Ciasto ponownie posmaruj olejem, ułóż na nim duszone pomidory oraz rozdrobnione koreczki anchois. Możesz je teraz przybrać oliwkami i plasterkami lub wedle uznania - wiórkami sera. Całość oprósz solą i innymi przyprawami, po czym dodaj resztę oleju.
Pizzę wstaw do gorącego piekarnika na 20-25 minut. Podawaj na gorąco, pokrojoną jak tort.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz