Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Pizza z pieczarkami

Składniki:
  • 35 dag pieczarek
  • 25 zielonych oliwek bez pestek
  • 1 łyżka oleju
  • 20 dag startej mozzarelli
  • sól
  • sos pomidorowy do pizzy
    ciasto na spód do pizzy:
  • 50 dag mąki
  • 5 dag drożdży
  • 5 łyżek oleju
  • sól
  • tłuszcz do formy
Najpierw przygotuj ciasto na spód do pizzy: drożdże rozpuść w szklance cieplej wody. Mąkę przesiej na stolnice i zrób wgłębienie, do którego wlej drożdże, a następnie delikatnie wymieszaj. Po 20 minutach dodaj olej i sól, zagnieć gładkie ciasto, a potem przykryj je i odstaw. Po godzinie ciasto jeszcze raz wyrób, rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy i przełóż do jednej dużej lub kilku mniejszych natłuszczonych form do pizzy.

Grzyby oczyść, opłucz, pokrój na plasterki, po czym lekko podsmaż na oleju i osól. Oliwki też pokrój na plasterki. Dodatki ułóż na posmarowanym sosem cieście, posyp mozzarellą. Pizzę upiecz w gorącym piekarniku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...