Składniki:- 35 dag pieczarek
- 25 zielonych oliwek bez pestek
- 1 łyżka oleju
- 20 dag startej mozzarelli
- sól
- sos pomidorowy do pizzy
ciasto na spód do pizzy:- 50 dag mąki
- 5 dag drożdży
- 5 łyżek oleju
- sól
- tłuszcz do formy
Najpierw przygotuj ciasto na spód do pizzy: drożdże rozpuść w szklance cieplej wody. Mąkę przesiej na stolnice i zrób wgłębienie, do którego wlej drożdże, a następnie delikatnie wymieszaj. Po 20 minutach dodaj olej i sól, zagnieć gładkie ciasto, a potem przykryj je i odstaw. Po godzinie ciasto jeszcze raz wyrób, rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy i przełóż do jednej dużej lub kilku mniejszych natłuszczonych form do pizzy.
Grzyby oczyść, opłucz, pokrój na plasterki, po czym lekko podsmaż na oleju i osól. Oliwki też pokrój na plasterki. Dodatki ułóż na posmarowanym sosem cieście, posyp mozzarellą. Pizzę upiecz w gorącym piekarniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz