Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Pizza nicejska

Składniki:
    ciasto:
  • 30-35 dag mąki
  • 1 dag drożdży
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka oleju
  • tłuszcz do formy
  • sól
    wierzch:
  • 5 pomidorów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 20 dag żółtego sera cheddar
  • kilka czarnych oliwek
  • kilka koreczków anchois
  • 1 łyżka oregano
  • pieprz
  • sól
Przygotuj ciasto drożdżowe i odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Drobno posiekaną cebulę podduś na oleju, dodaj pokrojone w kostkę pomidory bez skórki, a także koncentrat, oregano, pieprz, sól. Wszystkie składniki duś przez 15 minut.

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj i ułóż w wysmarowanej tłuszczem formie, po czym posyp startym serem. Na koniec udekoruj koreczkami anchois, połówkami oliwek i odstaw na 20 minut. Pizzę piecz około 20 minut w gorącym piekarniku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...