Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Pizza domowa

Składniki na 6 porcji:
    ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    nadzienie:
  • 50 dag twardego żółtego sera
  • 2 cebule
  • 20 dag przecieru pomidorowego
  • 15 dag różnych wędlin
  • 2-3 jajka ugotowane na twardo
  • 20 dag pieczarek
  • 1 łyżka stołowa masła
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
Mleko i olej ubij mikserem lub widelcem, dodaj mąkę, sól i sodę oczyszczoną, rozpuszczoną w niewielkiej ilości octu.

Dużą, okrągłą tortownicę wysmaruj olejem i wyłóż na nią ciasto (możesz też wykleić ciastem płaską kwadratową blachę). Posmaruj ciasto oliwą, a następnie warstwami wykładaj kolejno poszczególne składniki nadzienia: jedną czwartą startego żółtego sera, cebulę pokrojoną w cienkie krążki, rozsmaruj połowę przecieru pomidorowego, ułóż drobno pokrojone paseczki wędlin, następną porcję sera, plasterki ugotowanych na twardo jaj oprószonych solą i pieprzem, ugotowane lub marynowane i pokrojone w plasterki grzybki, znowu przecier pomidorowy i resztę sera.

Na wierzchu, dla dekoracji, połóż na pizzy dwie szprotki z puszki i rozłóż plastry pomidorów. Posyp drobno posiekaną zieleniną i wstaw do gorącego piekarnika. Zapiekaj pizzę, aż ser się roztopi i się zarumieni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...