- ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki mleka
- 1/3 szklanki oleju
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- nadzienie:
- 50 dag twardego żółtego sera
- 2 cebule
- 20 dag przecieru pomidorowego
- 15 dag różnych wędlin
- 2-3 jajka ugotowane na twardo
- 20 dag pieczarek
- 1 łyżka stołowa masła
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Dużą, okrągłą tortownicę wysmaruj olejem i wyłóż na nią ciasto (możesz też wykleić ciastem płaską kwadratową blachę). Posmaruj ciasto oliwą, a następnie warstwami wykładaj kolejno poszczególne składniki nadzienia: jedną czwartą startego żółtego sera, cebulę pokrojoną w cienkie krążki, rozsmaruj połowę przecieru pomidorowego, ułóż drobno pokrojone paseczki wędlin, następną porcję sera, plasterki ugotowanych na twardo jaj oprószonych solą i pieprzem, ugotowane lub marynowane i pokrojone w plasterki grzybki, znowu przecier pomidorowy i resztę sera.
Na wierzchu, dla dekoracji, połóż na pizzy dwie szprotki z puszki i rozłóż plastry pomidorów. Posyp drobno posiekaną zieleniną i wstaw do gorącego piekarnika. Zapiekaj pizzę, aż ser się roztopi i się zarumieni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz