Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Pizza z mozzarellą

Składniki na 6 porcji:
  • 30 dag mąki
  • 2 dag drożdży
  • 1/8 l letniej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 50 dag pomidorów
  • 10 dag cienkich plasterków salami
  • 20 dag mozzarelli
  • suszone oregano
  • bazylia i rozmaryn
  • 2 łyżki oleju
Mąkę przesiej do miski, zrób wgłębienie, dodaj pokruszone drożdże, trochę wody i delikatnie wymieszaj rozczyn z niewielką ilością mąki. Następnie odstaw do wyrośnięcia na 15 minut pod przykryciem.

Wyrób ciasto drożdżowe, dodając do mąki z rozczynem pozostałą wodę, sól i masło. Gładkie, odstające od ręki ciasto zagniataj przez 10 minut, po czym ponownie odstaw do wyrośnięcia pod przykryciem na pół godziny. Z ciasta formuj okrągłe placki o grubszych brzegach i układaj je na blasze.

Piekarnik nagrzej do temperatury 220°C. Sparz pomidory, obierz je ze skórki i pokrój w grubą kostkę. Cząstki pomidorów rozłóż razem z plasterkami salami na plackach. Wszystkie pizze posyp ziołami, skrop olejem i pozostaw na 15 minut do wyrośnięcia, a potem piecz około 25 minut w gorącym piekarniku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...