- 30 dag mąki
- 2 dag drożdży
- 1/8 l letniej wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka miękkiego masła
- 50 dag pomidorów
- 10 dag cienkich plasterków salami
- 20 dag mozzarelli
- suszone oregano
- bazylia i rozmaryn
- 2 łyżki oleju
Wyrób ciasto drożdżowe, dodając do mąki z rozczynem pozostałą wodę, sól i masło. Gładkie, odstające od ręki ciasto zagniataj przez 10 minut, po czym ponownie odstaw do wyrośnięcia pod przykryciem na pół godziny. Z ciasta formuj okrągłe placki o grubszych brzegach i układaj je na blasze.
Piekarnik nagrzej do temperatury 220°C. Sparz pomidory, obierz je ze skórki i pokrój w grubą kostkę. Cząstki pomidorów rozłóż razem z plasterkami salami na plackach. Wszystkie pizze posyp ziołami, skrop olejem i pozostaw na 15 minut do wyrośnięcia, a potem piecz około 25 minut w gorącym piekarniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz