- ciasto:
- 30 dag mąki
- 2 dag drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki dobrej oliwy
- szczypta soli
- dodatki:
- 12 pieczarek
- 10 dag startego żółtego sera
- 2-3 pomidory
- kilkanaście zielonych oliwek
- 10 dag szyki
- 1 cytryna
- przecier pomidorowy
- oregano
- 1 jajo (ewentualnie)
Mąkę wsyp do miski, na środku zrób dołek, wlej drożdże, dodaj łyżkę oliwy, sól i cukier. Wszystkie składniki wyrabiaj przez 10 minut na gładkie, elastyczne ciasto, dodając - jeśli trzeba - mąkę. Z ciasta uformować kulę, przykryj ją ściereczką i odstaw na 2 godziny w ciepłe miejsce.
Teraz nagrzej piekarnik do temperatury 260°C. Przygotuj nadzienie: pieczarki umyj, pokrój w paseczki i obficie skropić sokiem z cytryny. Ser pokrój w plasterki, szynkę w kostkę, a pomidory w plastry.
Ciasto uformować w płaski, cienki placek, rozłóż go na blasze posypanej mąką, posmaruj przecierem pomidorowym i skrop oliwą. Na cieście ułóż pieczarki, szynkę, pokrojone pomidory, ser i oliwki. Wierzch posyp oregano. Piecz około 15 minut.
Obok sera (lub zamiast niego) można zapiec na pizzy jajo. Trzeba je wbić na wierzch pizzy 5 minut przed wyjęciem jej z piekarnika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz