Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Pizza z zielonymi oliwkami

Składniki na 4 porcje:
    ciasto:
  • 30 dag mąki
  • 2 dag drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki dobrej oliwy
  • szczypta soli
    dodatki:
  • 12 pieczarek
  • 10 dag startego żółtego sera
  • 2-3 pomidory
  • kilkanaście zielonych oliwek
  • 10 dag szyki
  • 1 cytryna
  • przecier pomidorowy
  • oregano
  • 1 jajo (ewentualnie)
Drożdże pokrusz, zalej 150 ml letniej wody i odstaw, by napęczniały (ok. 5 minut).
Mąkę wsyp do miski, na środku zrób dołek, wlej drożdże, dodaj łyżkę oliwy, sól i cukier. Wszystkie składniki wyrabiaj przez 10 minut na gładkie, elastyczne ciasto, dodając - jeśli trzeba - mąkę. Z ciasta uformować kulę, przykryj ją ściereczką i odstaw na 2 godziny w ciepłe miejsce.

Teraz nagrzej piekarnik do temperatury 260°C. Przygotuj nadzienie: pieczarki umyj, pokrój w paseczki i obficie skropić sokiem z cytryny. Ser pokrój w plasterki, szynkę w kostkę, a pomidory w plastry.

Ciasto uformować w płaski, cienki placek, rozłóż go na blasze posypanej mąką, posmaruj przecierem pomidorowym i skrop oliwą. Na cieście ułóż pieczarki, szynkę, pokrojone pomidory, ser i oliwki. Wierzch posyp oregano. Piecz około 15 minut.

Obok sera (lub zamiast niego) można zapiec na pizzy jajo. Trzeba je wbić na wierzch pizzy 5 minut przed wyjęciem jej z piekarnika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...