Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Pikle mieszane

Składniki:
  • 1 kg warzyw (marchewka, cebula szalotka,
  • seler naciowy, kalafior, ogórek, fasolka szparagowa)
  • 3/4 szklanki octu 6-proc.
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka gorczycy
  • estragon
  • sól
Warzywa umyj. Marchewkę i ogórek obierz, a potem pokrój w plasterki. Fasolkę oczyść z włókien, przytnij końce strączków, pokrój je na 2 cm kawałki. Seler obierz i pokrój w paski, a kalafior podziel na różyczki.

Teraz włóż warzywa do wrzącej, osolonej wody i gotuj około 5 minut. Odcedź i przełóż do słoików.

Przygotuj zalewę: dwie szklanki wody zagotuj z solą, gorczycą i estragonem. Dopraw cukrem i musztardą, a potem dodaj ocet. Tak przygotowaną zalewę odstaw na 15 minut. Potem zagotuj. Warzywa w słoikach zalej marynatą i zamknij. Pasteryzuj 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...