Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Przekąska z gruszek i orzechów

Składniki na 4 porcje:
  • 4 gruszki
  • 25 dag rokpola
  • sok z 1 cytryny
  • 10 orzechów włoskich
  • 2 łyżki oleju
  • 4 łyżki wina
  • 1 łyżeczka miodu
  • cukier
Gruszki przekrój, pozbaw je gniazd nasiennych i skrop sokiem z cytryny. Wyłuskaj orzechy, 8 połówek orzechów odłóż, resztę zmiel. Wino podgrzej z połową oleju i szczyptą cukru, dodaj miód i połówki orzechów. Wszystko razem duś, aż orzechy będą lekko przezroczyste. Ostudź.

Rokpol rozetrzyj z resztą oleju, dodaj zmielone orzechy i 2 łyżki płynu ze smażenia orzechów.
Z serowej masy uformuj 8 kulek. Umieść je w miejscach po wydrążonych w połówkach gruszek komorach nasiennych.

Każdą gruszkę udekoruj połówką orzecha, a potem polej miodowo-winnym sosem.

Uwaga: gruszki nie powinny być zbyt twarde, by można było swobodnie wyjeść z nich miąższ łyżeczką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...