- 40 dag resztek pieczeni cielęcej, wieprzowej lub drobiowej
- 1 szklanka zielonego groszku (mrożony, obgotowany, lub konserwowy)
- po 1 łyżce masła i mąki
- 1/4 szklanki bulionu warzywnego w płynie przygotowanego wg przepisu na opakowaniu
- 1/2 szklanki śmietanki
- sól, pieprz
- mielona papryka
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- bułka tarta
- ciasto:
- 20 dag mąki
- 10 dag masła
- 1-2 łyżki gęstej śmietany
- 1 łyżka przegotowanej wody
- sól
Mięso pokrój w drobną kostkę. W rondelku stop masło, dodaj mąkę i zrób białą zasmażkę. Rozprowadź ją bulionem i podgrzewaj, stale mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodaj mięso, groszek, dopraw także solą, pieprzem i papryką. Zdejmij je z ognia i wymieszaj ze śmietanką oraz natką.
Formę wysmaruj masłem i wyłóż rozwałkowanym ciastem tak, aby brzegi były podniesione do góry. Gęsto ponakłuwaj je widelcem, po czym wstaw na 5 minut do nagrzanego piekarnika. Kiedy ciasto lekko się podpiecze, wyjmij je i wyłóż przygotowaną masą, posyp bułką tartą i grudkami masła. Włóż je znów do nagrzanego piekarnika na około 30 minut.
Podawaj na gorąco, najlepiej z surówkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz