Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Pikantny placek

Składniki:
  • 40 dag resztek pieczeni cielęcej, wieprzowej lub drobiowej
  • 1 szklanka zielonego groszku (mrożony, obgotowany, lub konserwowy)
  • po 1 łyżce masła i mąki
  • 1/4 szklanki bulionu warzywnego w płynie przygotowanego wg przepisu na opakowaniu
  • 1/2 szklanki śmietanki
  • sól, pieprz
  • mielona papryka
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • bułka tarta
    ciasto:
  • 20 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 1-2 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżka przegotowanej wody
  • sól
Posiekaj drobno mąkę z masłem, dodaj sól, wodę i śmietanę. Wyrób ciasto, rozwałkuj je, złóż na 3 części i ponownie zagnieć. Teraz owiń je ściereczką i włóż do lodówki.

Mięso pokrój w drobną kostkę. W rondelku stop masło, dodaj mąkę i zrób białą zasmażkę. Rozprowadź ją bulionem i podgrzewaj, stale mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodaj mięso, groszek, dopraw także solą, pieprzem i papryką. Zdejmij je z ognia i wymieszaj ze śmietanką oraz natką.

Formę wysmaruj masłem i wyłóż rozwałkowanym ciastem tak, aby brzegi były podniesione do góry. Gęsto ponakłuwaj je widelcem, po czym wstaw na 5 minut do nagrzanego piekarnika. Kiedy ciasto lekko się podpiecze, wyjmij je i wyłóż przygotowaną masą, posyp bułką tartą i grudkami masła. Włóż je znów do nagrzanego piekarnika na około 30 minut.

Podawaj na gorąco, najlepiej z surówkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...