Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Orientalne gołąbki

Składniki na 5 porcji:
  • 1 główka kapusty pekińskiej (ok. 1 kg)
  • 50 dag mielonego mięsa drobiowego
  • po 10 dag serc i wątróbek drobiowych
  • 5 dag świeżej słoniny
  • 1 pęczek dymki
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • namoczona w mleku bułka
  • 2 jaja
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
Zagotuj osoloną wodę z łyżeczką masła i połową mielonego imbiru, po czym włóż umytą kapustę i gotuj kilka minut. Z odcedzonej, przelanej zimną wodą kapusty wykrój głąb i oddziel liście.

Słoninę drobniutko pokrój, stop ją na rozgrzanej patelni, następnie zeszklij pokrojoną dymkę i dodaj mielone mięso.

Mieszając smaż 2-3 minuty. Wlej połowę wina i, wciąż mieszając, odparuj niepotrzebny płyn. Teraz zestaw całość z ognia.

Posiekane serca i wątróbki połącz z odciśniętą z mleka bułką i przesmażonym mięsem. Dodaj sól, pieprz i resztę imbiru. Wbij też jaja, po czym starannie wyrób masę.

Tak przygotowanym farszem smaruj liście kapusty, każdy zawiń i zepnij wykałaczką lub owiąż nitką. Gołąbki układaj ciasno w rondlu grubo wysmarowanym masłem i wyłożonym liśćmi kapusty. Zalej je gorącym bulionem i wstaw do nagrzanego piekarnika na 25-30 minut. Pod koniec zapiekania dopraw śmietanką wymieszaną z pozostałym winem.

Ostatnim krokiem będzie wstrząśnięcie rondlem - wtedy gołąbki na pewno nie przywrą do dna.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...