- 1 główka kapusty pekińskiej (ok. 1 kg)
- 50 dag mielonego mięsa drobiowego
- po 10 dag serc i wątróbek drobiowych
- 5 dag świeżej słoniny
- 1 pęczek dymki
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- namoczona w mleku bułka
- 2 jaja
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1/2 szklanki gęstej śmietany
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
Słoninę drobniutko pokrój, stop ją na rozgrzanej patelni, następnie zeszklij pokrojoną dymkę i dodaj mielone mięso.
Mieszając smaż 2-3 minuty. Wlej połowę wina i, wciąż mieszając, odparuj niepotrzebny płyn. Teraz zestaw całość z ognia.
Posiekane serca i wątróbki połącz z odciśniętą z mleka bułką i przesmażonym mięsem. Dodaj sól, pieprz i resztę imbiru. Wbij też jaja, po czym starannie wyrób masę.
Tak przygotowanym farszem smaruj liście kapusty, każdy zawiń i zepnij wykałaczką lub owiąż nitką. Gołąbki układaj ciasno w rondlu grubo wysmarowanym masłem i wyłożonym liśćmi kapusty. Zalej je gorącym bulionem i wstaw do nagrzanego piekarnika na 25-30 minut. Pod koniec zapiekania dopraw śmietanką wymieszaną z pozostałym winem.
Ostatnim krokiem będzie wstrząśnięcie rondlem - wtedy gołąbki na pewno nie przywrą do dna.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz