Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Arabska sałatka z kuskusu

Składniki:
  • 1 szklanka kuskusu
  • 10 oliwek
  • 2 papryki
  • 2 pomidory
  • 1 ogórek
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • sok z cytryny
  • sól
Paprykę wstaw do rozgrzanego piekarnika na mniej więcej 25 minut. Wyjmij ją, gdy skórka się pomarszczy, obierz i usuń ze środka nasiona. Miąższ pokrój w paski, a umyte pomidory i ogórek - w kosteczkę. Opłukane z zalewy oliwki pokrój na plasterki, a obrany czosnek zmiażdż z solą.

Z oleju, czosnku i soku z cytryny przyrządź sos. Zalej kuskus osoloną wrzącą wodą tak, by sięgała 2 cm ponad powierzchnię kaszy, przykryj ją i odstaw, co najmniej na 5 minut. Kiedy już napęcznieje dodaj oliwki i warzywa. Na koniec wymieszaj z sosem i posiekaną natką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...