Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Pikantna sałatka ryżowa

Składniki na 4 porcje:
  • 13 dag długoziarnistego ryżu
  • 1 puszka czerwonej fasolki
  • 2 duże ogórki konserwowe (około 20 dag)
  • 2 cebule
  • 15 dag pieczonego schabu (lub gotowanej szynki)
  • 10 dag pieczarek
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 szklanka keczupu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • chili
Ryż gotuj 20 minut we wrzącej, lekko osolonej wodzie. Potem osącz na sitku, a następnie przestudź. Teraz przygotuj pozostałe składniki sałatki. Osącz czerwoną fasolkę. Mięso pokrój w paski, a ogórki w cienkie plasterki. Oczyść i umyj pieczarki i także pokrój je w plasterki. Obierz i umyj cebulę, pokrój ją na małe cząstki. Opłucz i osusz natkę pietruszki. Część odłóż do dekoracji, resztę drobno posiekaj.

Obierz czosnek, przeciśnij go przez praskę. Dodaj do ketchupu i dokładnie wymieszaj. Sos dopraw na pikantnie solą, pieprzem i chili. Wymieszaj składniki w misce i obficie polej je sosem. Na koniec przykryj, odstaw na 20 minut.

Przed podaniem ponownie dopraw do smaku i udekoruj natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...