Szukaj przepisów

niedziela, 15 lipca 2012

Meksykańskie naleśniki

Składniki na 4 porcje:
  • 8 tortilli lub naleśników
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 papryczki chili
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka rosołu
  • 1 szklanka soku pomidorowego
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 4 pomidory
  • 4 ugotowane ziemniaki
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 2 łyżeczki posiekanej kolendry
  • tłuszcz do wysmarowania formy
Obrany czosnek i cebulę oraz umyte i posiekane papryczki przesmaż na oleju, wlej rosół i sok pomidorowy, dodaj kminek i pogotuj przez 5 minut. Mąkę rozprowadź odrobiną zimnej wody, połącz z sosem pomidorowym i zagotuj.

Ze sparzonych i obranych ze skórek pomidorów usuń twarde trzpienie. Pomidory i ziemniaki pokrój w kostkę, a fasolę osącz. Warzywa i zieleninę wymieszaj z 4 łyżkami sosu, rozłóż na naleśnikach, które następnie należy zwinąć.

Ułóż naleśniki w natłuszczony naczyniu żaroodpornym i zapiecz je przez 15 minut w temperaturze 180°C. Podawaj z sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...