Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Pikantna brukselka

Składniki:
  • 50 dag mrożonej brukselki
  • 5 ziemniaków
  • 20 dag kiełbasy toruńskiej lub podobnej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 3 szklanki bulionu warzywnego (z kostki)
  • 3 ząbki czosnku
  • słodka mielona papryka
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • cukier
  • sól
  • pieprz
Ziemniaki obierz, pokrój w grubą kostkę i przesmaż razem z rozgniecionym czosnkiem na gorącym oleju. Po chwili dodaj koncentrat pomidorowy. Całość oprósz mąką, wymieszaj i zasmaż, a następnie wlej bulion. Potrawę zagotuj, a do wrzącej wody włóż brukselkę (nie rozmrożoną).

Gotuj pod przykryciem przez 20 minut na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodaj obraną ze skórki i pokrojoną w paseczki kiełbasę. Potrawę przypraw papryką, solą, pieprzem i szczyptą cukru. Posyp posiekaną natką pietruszki i podawaj z bagietką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...