Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Pierś indyka z pieczarkami

Składniki:
  • 60 dag piersi indyka (bardzo płaski kawałek)
  • 1 łyżka oliwy
  • 30 dag pieczarek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 płaska łyżeczka mąki
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 3 łyżki śmietany 12-proc.
  • 3 łyżki niskotłuszczowego jogurtu
  • sól, cukier
  • przyprawa do drobiu
Mięso indyka umyj, osusz, posól i dobrze natrzyj zmiażdżonym czosnkiem i przyprawami, a także lekko oprósz mąką.

Na patelni teflonowej rozgrzej łyżkę oliwy i obsmaż szybko mięso ze wszystkich stron. Przełóż je do naczynia ze szczelną pokrywką i podlej 2 szklankami wrzącego bulionu. Mięso duś pod przykryciem do miękkości (mniej więcej 45 minut), co pewien czas przewracaj. Na 15 minut przed końcem duszenia dodaj pokrojone w grube plasterki pieczarki. Miękkie już mięso wyjmij z sosu i pokrój w plastry.

Sos połącz ze śmietaną zmieszaną z jogurtem, dopraw do smaku, włóż pokrojone mięso i podgrzej. Podawaj z makaronem, ryżem lub ziemniakami i surówką warzywną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...