- 60 dag piersi indyka (bardzo płaski kawałek)
- 1 łyżka oliwy
- 30 dag pieczarek
- 1 ząbek czosnku
- 1 płaska łyżeczka mąki
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 3 łyżki śmietany 12-proc.
- 3 łyżki niskotłuszczowego jogurtu
- sól, cukier
- przyprawa do drobiu
Na patelni teflonowej rozgrzej łyżkę oliwy i obsmaż szybko mięso ze wszystkich stron. Przełóż je do naczynia ze szczelną pokrywką i podlej 2 szklankami wrzącego bulionu. Mięso duś pod przykryciem do miękkości (mniej więcej 45 minut), co pewien czas przewracaj. Na 15 minut przed końcem duszenia dodaj pokrojone w grube plasterki pieczarki. Miękkie już mięso wyjmij z sosu i pokrój w plastry.
Sos połącz ze śmietaną zmieszaną z jogurtem, dopraw do smaku, włóż pokrojone mięso i podgrzej. Podawaj z makaronem, ryżem lub ziemniakami i surówką warzywną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz