Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Pierś indyka z kieszonką

Składniki na 4 porcje:
  • 4 grube plastry mięsa z piersi indyka (po 15 dag)
  • 4 płaskie łyżeczki startego parmezanu
  • po 1/4 zielonej i czerwonej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
Plastry mięsa umyj, osusz, posyp solą i pieprzem, natrzyj zmiażdżonym czosnkiem. W każdym plastrze ostrym nożem natnij głęboką kieszonkę.

Paprykę umyj, osusz i pokrój w drobną kostkę, a potem wymieszaj z parmezanem. Do każdej kieszonki bardzo delikatnie włóż po 2 łyżeczki nadzienia i zepnij wykałaczką lub szpilką do mięsa. Następnie mięso lekko oprósz mąką i obsmaż z obu stron na oliwie. Gdy się zrumieni, zmniejsz ogień, przykryj patelnię i wlej ćwierć szklanki gorącej wody. Mięso duś, aż będzie miękkie.

Kurczak jest pyszny z piure ziemniaczanym i surówką z selera z orzechami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...