- 1 duża pierś indyka (1,5-2 kg)
- 1 puszka gruszek w syropie
- 3 łyżki brandy
- 1 kostka rosołu drobiowego
- 2 pomarańcze
- 3 łyżki rodzynek
- 4 marchewki
- 2 łyżki masła
- 5 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka tymianku
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- 1 łyżeczka mąki
Obraną marchew pokrój w plasterki, włóż do osobnego rondla, podlej sokiem z drugiej pomarańczy, filiżanką syropu z gruszek, osól, dodaj łyżeczkę masła i duś około 15 minut (marchew powinna pozostać jędrna). Gdy mięso będzie miękkie, dodaj rodzynki i resztę posiekanego czosnku. Po 2-3 minutach zdejmij z ognia
Wystudzone mięso pokrój w plastry i ułóż w żaroodpornym naczyniu. Udekoruj - wedle uznania -połówkami gruszek, marchewką i rodzynkami z sosu. Do sosu dodaj łyżeczkę mąki, całość wymieszaj i polej mięso.
Na pół godziny przed podaniem wstaw indyka do piekarnika i podgrzej w temperaturze 170°C. Tak przyrządzone mięso podawaj bez dodatków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz