Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Pierś indyka duszona z gruszkami

Składniki na 10 porcji:
  • 1 duża pierś indyka (1,5-2 kg)
  • 1 puszka gruszek w syropie
  • 3 łyżki brandy
  • 1 kostka rosołu drobiowego
  • 2 pomarańcze
  • 3 łyżki rodzynek
  • 4 marchewki
  • 2 łyżki masła
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • 1 łyżeczka mąki
Mięso umyj, osusz, natrzyj solą i 3 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. W rondlu rozgrzej olej, obrumień mięso ze wszystkich stron, następnie dodaj: sok wyciśnięty z pomarańczy, filiżankę bulionu, tymianek, pieprz, brandy i masło. Wszystkie składniki duś pod przykryciem na średnim ogniu, kilkakrotnie obracając mięso.

Obraną marchew pokrój w plasterki, włóż do osobnego rondla, podlej sokiem z drugiej pomarańczy, filiżanką syropu z gruszek, osól, dodaj łyżeczkę masła i duś około 15 minut (marchew powinna pozostać jędrna). Gdy mięso będzie miękkie, dodaj rodzynki i resztę posiekanego czosnku. Po 2-3 minutach zdejmij z ognia

Wystudzone mięso pokrój w plastry i ułóż w żaroodpornym naczyniu. Udekoruj - wedle uznania -połówkami gruszek, marchewką i rodzynkami z sosu. Do sosu dodaj łyżeczkę mąki, całość wymieszaj i polej mięso.

Na pół godziny przed podaniem wstaw indyka do piekarnika i podgrzej w temperaturze 170°C. Tak przyrządzone mięso podawaj bez dodatków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...