- 60 dag piersi indyczej
- 25 dag mąki
- 2 jaja
- 5 łyżek oleju
- 30 dag pieczarek
- 1 cebula
- 15 dag szynki
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 1/2 szklanki rosołu drobiowego (z kostki)
- 3 łyżki oleju
- sól czosnkowa
- sól, pieprz
- natka pietruszki
- tłuszcz do smażenia
Mąkę i jajka zmiksuj z 2 łyżkami oleju i 8 łyżkami wody i również odstaw na pół godziny do lodówki. Szynkę pokrój w paseczki. Pieczarki oczyść, umyj, osącz i potnij w plastry.
Obraną cebulę umyj, drobno posiekaj i podsmaż na pozostałym oleju. Dorzuć do niej pieczarki i też je przez chwilę podsmaż, a następnie zalej rosołem i duś przez około 20 minut. Na 5 minut przed końcem duszenia dodaj szynkę i dopraw powstały sos solą, pieprzem i śmietaną.
Schłodzone plastry mięsa poobtaczaj w cieście, usmaż z obu stron na złoty kolor i podaj z sosem posypanym drobno posiekaną natką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz