Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Pierś indycza smażona w cieście

Składniki na 4 porcje:
  • 60 dag piersi indyczej
  • 25 dag mąki
  • 2 jaja
  • 5 łyżek oleju
  • 30 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 15 dag szynki
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1/2 szklanki rosołu drobiowego (z kostki)
  • 3 łyżki oleju
  • sól czosnkowa
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • tłuszcz do smażenia
Mięso opłucz, osącz, potnij na niezbyt grube plastry, lekko zbij tłuczkiem, natrzyj solą czosnkową oraz pieprzem i wstaw na pół godziny do lodówki.

Mąkę i jajka zmiksuj z 2 łyżkami oleju i 8 łyżkami wody i również odstaw na pół godziny do lodówki. Szynkę pokrój w paseczki. Pieczarki oczyść, umyj, osącz i potnij w plastry.

Obraną cebulę umyj, drobno posiekaj i podsmaż na pozostałym oleju. Dorzuć do niej pieczarki i też je przez chwilę podsmaż, a następnie zalej rosołem i duś przez około 20 minut. Na 5 minut przed końcem duszenia dodaj szynkę i dopraw powstały sos solą, pieprzem i śmietaną.

Schłodzone plastry mięsa poobtaczaj w cieście, usmaż z obu stron na złoty kolor i podaj z sosem posypanym drobno posiekaną natką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...