Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Piernik z marchwi

Składniki:
  • 50 dag mąki
  • 40 dag marchwi
  • 4 jaja
  • 1/2 kostki margaryny
  • 3 płaskie łyżeczki cukru
  • 1 opakowanie przyprawy do pierników
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • tłuszcz i bułka tarta
  • (do wysmarowania i posypania blachy)
Łyżeczkę cukru zrumień na karmel, potem rozpuść go w łyżce wody. Następnie zetrzyj na tarce z drobnymi otworami oczyszczoną marchew, a margarynę utrzyj z żółtkami i cukrem. Teraz dodawaj do powstałej masy na przemian mąkę i marchew. Pod koniec dodaj karmel, przyprawy do pierników, proszek do pieczenia oraz pianę ubitą z białek.

Całość lekko wymieszaj, wlej do posmarowanej tłuszczem formy i wstaw do średnio nagrzanego piekarnika.

Ciasto przed wstawieniem do pieczenia możesz posypać drobno posiekanymi orzechami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...