Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Piernikowe kwiatuszki

Składniki:
    ciasto:
  • 1/4 kostki margaryny
  • 2 szklanki mąki
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru
  • 1/4 łyżeczki sody
  • trochę przyprawy do pierników
    lukier:
  • 1 białko
  • 3 łyżki cukru
  • sok z cytryny
Z łyżeczki cukru zrób karmel, potem rozprowadź go łyżką gorącej wody. Teraz dodaj resztę cukru, margarynę i przyprawę do pierników. Dokładnie wymieszaj.

Do ostudzonej masy wsyp mąkę i wlej sodę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Dodaj żółtko i zagnieć ciasto - powinno być gęste jak ciasto na pierogi.

Na oprószonej mąką stolnicy cienko rozwałkuj ciasto i foremką wycinaj gwiazdki. Ułóż je na blaszce i upiecz. Jeszcze gorące polukruj białkiem utartym z cukrem pudrem i kilkoma kroplami soku z cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...