Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Piernik biszkoptowy

Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 3 jaja
  • 3/4 szklanki miodu
  • 1 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 10 dag posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • aromat waniliowy
  • skórka z 1 pomarańczy lub łyżka rumu
Mąkę przesiej, dodaj cynamon, sodę, sól i proszek do pieczenia. W trakcie ubijania jajek stopniowo dodawaj miód i oliwę, a potem - nadal mieszając - powoli wlewaj przestudzoną już kawę rozpuszczoną w 3/4 szklanki ciepłej wody. W ten sam sposób dodaj mąkę. Na koniec wymieszaj ciasto ze zmielonymi orzechami, rumem i/lub aromatem waniliowym albo skórką pomarańczową z syropu.

Wlej ciasto do średniej wielkości tortownicy, wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Pieczenie potrwa 20 minut w temperaturze 180°C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...